Vad är privatlån?

Privatlån är lån som ges utan något speciellt syfte. Ett privatlån kan till skillnad från ett billån eller bostadslån användas till precis vad låntagaren själv vill utan några invändningar från långivaren. Privatlån kan användas till alla möjliga ändamål och det finns inga restriktioner eller krav på att pengarna skall användas på ett visst sätt.

Privatlån kan även kallas blancolån eller personligt lån och det är lån som är väldigt flexibla och bekväma för låntagaren.

Ett privatlån karakteriseras av att;

Pengarna kan användas till vad som helst

• Det krävs ingen säkerhet

• Det har en kort återbetalningstid, normalt fem år.

Fördelar med privatlån

Den största fördelen med privatlån är att man kan låna pengar till vad som helst. Pengarna kan användas till semesterresan, en ny TV eller varför inte till att betala av dyrare kreditkortsskulder. Oavsett vad pengarna används till är det inget som långivaren lägger sig i. Det är enkelt att ansöka om ett privatlån, det kräver inget omfattande pappersarbete – det räcker med en underskrift.

Hur betalas privatlån?

Lånet kan antingen betalas med rak amortering vilket innebär att man återbetalar lika mycket varje månad. Förutsätt att räntan är den samma under hela återbetalningsperioden blir då kostnaden för lånet lägre varje månad eftersom kapitalskulden som räntan beräknas på sjunker medan amorteringen alltid är lika stor.

En annan lånekonstruktion är annuitetslån. Ett annuitetslån kostar lika mycket vid varje inbetalning. Det betyder att de första inbetalningarna till största delen består av ränta och att det därför tar lite längre tid innan lånet amorteras ner. Annuitetslån kan vara lite dyrare än ett lån med rak amortering eftersom skulden inledningsvis minskar långsammare. Fördelen med annuitetslån är att kostnaden alltid är den samma.

Om man vill låna pengar snabbt och enkelt är ett privatlån oftast det bästa lånet. Privatlån ansöker man enklast om via Freedom Finance som genom kontakter med alla Sveriges större långivare kan förmedla lån till bäst villkor och lägst ränta anpassade efter dina individuella behov och förutsättningar.