Låna pengar med rörlig ränta

Om du vill få ett lån med låg ränta bör du titta på möjligheterna att ansöka om ett lån med rörlig ränta. Den ränta du betalar för ett sådant lån kan gå både upp och ner men oftast lönar det sig i längden att ha ett bolån med rörlig ränta. Ett lån med fast ränta kan ses som en sorts försäkring, du får antagligen betala ett högre pris men vet å andra sidan hur mycket det kommer att kosta dig. Ett lån med rörlig ränta kan antingen arbeta eller emot dig, beroende på om räntan stiger eller faller.

Vad är ett lån med rörlig ränta?

Denna typ av lån har en föränderlig ränta. Den effektiva räntan för lånet kommer oftast att följa Riksbankens styrränta men givetvis en bit ovanför denna. Detta innebär att om det allmänna ränteläget går ner kommer räntan på ditt lån sannolikt också att falla.

Ränterisk

Problemet med att teckna ett lån med rörlig ränta är naturligtvis att räntan kan variera, vilket är en risk. Om du har en fast inkomst, kan ett lån till en varierande ränta orsaka problem om du plötsligt måste öka dina månatliga betalningar på grund av att räntorna har gått upp. Innan du tar ett lån med rörlig ränta, glöm inte räkna med en marginal så att du kan klara återbetalningarna även om räntan på ditt lån stiger.

Rörlig ränta är lägre

För närvarande ser ett lån med rörlig ränta ut som ett bra alternativ, eftersom det är sannolikt att räntorna fortsätta att förbli ganska låg. Detta innebär ett lån med rörlig ränta i fem år förväntas vara billigare än ett liknande lån med bunden ränta. Lån med fast ränta har också i allmänhet en högre ränta eftersom du försäkrar dig om att den inte kommer att ändras.

Andra kostnader

Som med andra lån måste du överväga andra kostnader förutom räntan. Kostnader för förseningsavgifter, avgifter för administration och andra avgifter är alla saker som du bör överväga. Om du tittar på alla dessa aspekter kommer du hitta ett bättre avtal för lån som passar dina behov.

Rörlig eller fast ränta?

I det nuvarande klimatet, kommer ett lån med rörlig ränta normalt vara billigare än en liknande fast ränta. Dock måste du se till att ha en buffert så att du har råd med återbetalningarna även om räntan skulle gå upp. Om du gör det kan du dra nytta av låga räntor och spara en hel del pengar på att låna med rörlig ränta.