Låna av familjen

Så här lånar du pengar av familjen

Familjen är en trygg hamn för alla samtal även om man kanske inte alltid håller med varandra om allting. Men när man börjar prata om att låna pengar blir det ofta tyst. Plötsligt får alla bråttom att göra någonting annat. Men det behöver inte vara så om du förbereder dig noga innan du tar upp den känsliga frågan om ett litet lån.

Instruktioner;

  • Be om att få låna pengar endast om det är en nödvändighet och inte för att köpa något som kan uppfattas som onödigt eller till en resa du önskar att du kunde ha gjort men inte har råd till. Att utsätta sina familjerelationer för påfrestningar är aldrig bra så det gäller att du har en bra förklaring till varför det är nödvändigt för dig att få låna.
  • Välj den familjemedlem du ska fråga noga. De som har haft oplanerade stora kostnader för bilreparationer eller annat har lättare att förstå ditt behov och kan lättare sätta sig in i din situation vilket ökar chansen att få låna.  
  • Behandla lånet som en affär och svara på alla frågor den presumtiva långivaren ställer så har du grundförutsättningarna för att ro lånet i hamn.
  • Precisera lånevillkoren på papper exakt som ni kommit överens om. Inkludera ränta och eventuella månatliga betalningar, påföljder och andra villkor. Eftersom det är familjen som du lånar pengar av kan det vara bäst att komma överens med familjemedlemmen om att hålla saken hemlig eftersom släkt och familj har en tendens att omedelbart lägga sig i uppgörelsen.
  • Om det handlar om ett större lån till en investering eller företagande bör ni i låneavtalet skriva in säkerheter för lånet så att din familjemedlems fordran är säkrad om projektet skulle gå över styr.
  • Tänk på att om ni kommer överrens om att betala ränta på lånet skall det tas upp i deklarationen vilket betyder att du som låntagare får dra av räntekostnaden precis på samma sätt som om du lånat av banken.
  • Betala alltid skulder till familjen först, ett kreditkortsföretag frågar dig inte vad du gjort med pengarna men du får garanterat jobbiga frågor från familjen om du inte sköter dina betalningar som lovat.